Znáte houby...?

25.10.2013 15:07

Choroše

Naskytla se mi pěkná příležitost, podívat se na více druhů chorošů, čehož jsem využil a připravil pro vás tento článek.

I ,,ostřílení bushmani" někdy mezi choroši tápou. Ne, že by to bylo podstatné, ale myslím si že bychom měli od sebe odlišit alespoň dva základní druhy chorošů, jež používáme k podpalování ohně. Jako první zmíním troudnatec kopytovitý, který je vám jistě znám. Je to šedá houba, v průměru klobouku do 50 cm. Vyskytuje se ve starších bukových porostech, ale i na mladých mechanicky poškozených stromech. Vyjímkou není ani výskyt na břízách.

Tak takle vypadá troudnatec kopytovitý a my se posuneme dál, konkrétně do vlhčích oblastí. Chorošem vyskytujícím se na vrbách je ohňovec obecný, který si určitě mnozí s troudnatcem pletli. Tato houba má klobouk do 40 cm a je naspodu žlutohnědá, na vrchní straně tmavě hnědá až černá. Vyskytuje se převážně na vrbách.

Pro obě tyto houby je společný vysoký obsah chitinu (tvrdost), což znamená že se velice špatně tráví. Oheň můžeme rozdělat tak, že houbu nakrájíme na malé plátky a usušíme. Potom již není problém ji zapálit pomocí lupy a slunečních paprsků. Další možností je houbu nakrouhat, usušit a potom by měla jít zapálit i křesadlem.

Tento článek určitě není přelomový, ale zabrání šíření mýlek mezi "bush" komunitou a věřím, že ti kdo mají rádi přírodu si rádi rozšíří své vědomosti.